| Nyomtatás |

 

Advent 2020

I.


Ádvent

A keresztény ünnepkörben a Karácsonyt megelőző időszak az Ádvent. Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. A gyertyák színe egy kivételével lila. A meggyújtás sorrendjében a harmadik gyertya rózsaszín, mely az örömöt szimbolizálja. Az adventi koszorún meggyújtott gyertyák közül mindegyik egy fogalmat jelöl: a hitet, a reményt, az örömöt és szeretetet.

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, így minden évben november végétől elkezdődik a várakozás, a készülődés az év talán legmeghittebb ünnepére. Az advent szó jelentése a latin „Adventus Domini” kifejezésből származik, melynek jelentése „az Úr eljövetele”. 

Advent van. A karácsonyi eseménysorozatot megelőző történeteken keresztül emlékezünk; lassan kirajzolódik lelki szemeink előtt Betlehem, és vele együtt a rongyos istálló, ahol állatoktól körülvéve, méltatlan körülmények között megszületett Jézus.

Advent van. Elkezdődött. Újra. Tegnap még egy „másik évben” voltunk, ma már készülődünk. Várakozunk. Várjuk a lassan hozzánk érkező Királyt. Egy király érkezése mindig ünnepélyes, mindig készülni kell rá. Kell adni a látszatra is. Legyen elegáns és fényűző. Egészen egyedi. Olyan különleges, amilyen csak egy királynak jár.

Advent van. Lassan közeledik a Király. Aki nem akar pompát és feltűnést. Egyszerűen akar besétálni a szívünkbe. Találkozni akar velünk. Egészen személyesen megszólítani. Nem kisgyermekként érkezik a betlehemi éjszakába, hanem életünk Megváltójaként közeledik felénk. Szállást kér a mi szegényes, kicsiny, sokszor önző és szeretetlen szívünkben. Velünk akar maradni karácsony után is. Úgy szeretne velünk közösséget, hogy a szeretet és a bizalom által bennünk él. 

 

KÉPEK ITT

 

Névnap

Ma 2021. március. 8, hétfő,
Zoltán napja van.
Holnap Franciska napja lesz.